Frits VAN DEN BERGHE (1883-1939)


Online veiling kunst, schilderijen, gouaches en grafiek bij Maison Jules

Frits Van den Berghe was een Vlaamse schilder geboren te Gent. Hij wordt terecht de meester van het Vlaams expressionisme genoemd. Door zijn verhuis naar Sint-Martens-Latem in 1902 werd enkele jaren later samen met Gustave De Smet, Albert Servaes en Constant Permeke het startschot gegeven voor het Latemse expressionisme.

Na omzwervingen in Amsterdam en Oostende (waar hij samenwoonde met Gustave De Smet en Constant Permeke) vestigde hij zich aan de Leie in Bachte-Maria-Leerne en nadien in Afsnee. Daar beleefde hij het hoogtepunt van zijn expressionistisch kunnen.

Frits Van den Berghe was ook vast illustrator bij het Gentse socialistische dagblad Vooruit. In deze periode evolueerde zijn expressionistisch werk naar een verfijnd surrealisme waarbij irreële droombeelden met een rijk kleurenpallet de overhand namen. De mens in al zijn kwetsbaarheid stond steeds centraal in zijn werk.

De dagdromer (1926) - Frits VAN DEN BERGHE (1883-1939)

De dagdromer (1926)

Olie/gouache op papier gekleefd op hardboard

47.5 x 35 cm

Lot 126 (online veiling Maison Jules 16 mei 2020)

Schatting 24.000 – 30.000 €

Met certificaat Piet Boyens (2020) en Jan Hoet (1985)

 

‘In de loop van de jaren 20 kiest Frits Van den Berghe geregeld voor een vrijere aanpak en bedient hij zich – zoals veel tijdgenoten – van gouache en aquarel als expressiemiddel. Heel bekend is de vermaarde reeks rond het thema De vrouw (La femme) uit 1924. Omstreeks 1925 realiseert de kunstenaar een tweede cyclus gouaches, nu met als onderwerp het circus, music-hall, kermis en cinema: Spectacles In oktober 1925 presenteert Van den Berghe op de première van Le Centaure in Brussel vijf nieuwe gouaches, gezamenlijk aangeboden onder de titel Aventures. De matrozen, De ontdekkingsreiziger, De jager, De cowboy en De dagdromer.

Het werk in kwestie is een eerste, waarschijnlijk voorbereidende versie van De dagdromer. De voorstelling toont een dagdromende jongeman op een open veld. Rechts is in een publiek huis een naakte vrouw te zien: één van de beelden die zijn dromen bevolken. Op het achterplan verwijst het schip naar verre reizen en avonturen die deel uitmaken van zijn gedachten. In de eindversie zijn er nog beelden toegevoegd van een ijsbeer in het poolgebied, een strand vol zeesterren en schelpen, de zee vol vissen en een stier aan een lasso.’*

Het werk is niet getekend maar heeft op de achterzijde een handgeschreven certificaat van Jan Hoet (1985) + certificaat van authenticiteit van Piet Boyens (21/03/2020)

*Piet Boyens (certificaat)

Certificaat Piet Boyens (Sweikhuizen 21.03.2020)

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

Certificaat op de achterzijde van het werk Jan Hoet (Gent 28 oktober 1985)

Afbeelding met binnen, tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

 


 

Veilinghuis Maison Jules

BVBA Kunst in de kerk
Dampoortstraat 63
9000 Gent

Veiling 16, 17 en 18 mei

LOT 126

Alle info: info@maisonjules.be

www.maisonjules.be

 

Deze werken worden aangeboden op de online veiling kunst, antiek, vintage op 16, 17 en 18 mei bij Maison Jules veilinghuis te Gent. De veiling is enkel online dus achter gesloten deuren. U kan steeds conditierapporten opvragen voor de aangeboden online loten. Voor de online veiling kan U beroep doen op 4 online platformen Invaluable, Drouot, The-salesroom en Lot-tissimo.

Naast de online kunstveilingen kan U beroep doen op Maison Jules voor het gratis schatten van uw kunstwerken, schilderijen, antiek en vintage. Zelf voor volledige inboedels hebben wij een totaal oplossing voor u. Dit volkomen vrijblijvend en gratis schatting.

Alle info met betrekking tot de aanstaande online veiling en schattingen kunstwerken op info@maisonjules.be

 

These works are offered at the online auction art, antiques, vintage on May 16, 17 and 18 at Maison Jules auction house in Ghent. The auction is only online, so behind closed doors. You can always request condition reports for the offered online lots. For the online auction you can rely on 4 online platforms Invaluable, Drouot, The-salesroom and Lot-tissimo.

In addition to the online art auctions, you can rely on Maison Jules to estimate your artworks, paintings, antiques and vintage for free.

All info regarding the upcoming online auction and artwork estimates at info@maisonjules.be

 

Ces œuvres sont proposées aux enchères en ligne art, antiquités, vintage les 16, 17 et 18 mai à la maison de vente aux enchères Maison Jules à Gand. La vente aux enchères est uniquement en ligne. Vous pouvez toujours demander des rapports de condition pour les lots en ligne proposés. Pour la vente aux enchères en ligne, vous pouvez compter sur 4 plateformes en ligne Invaluable, Drouot, The-salesroom et Lot-tissimo.

En plus des enchères d’art en ligne, vous pouvez compter sur Maison Jules pour estimer gratuitement vos oeuvres d’art, peintures, antiquités et vintage. Nous avons une solution complète pour le contenu complet d’une maison. Ceci est sans obligation et estimation gratuite.

Toutes les informations concernant la vente aux enchères en ligne à venir et les estimations d’œuvres d’art à info@maisonjules.be