Johan Tahon: Liefde voor de gefragmenteerde mens


Johan Tahon (1965) is op z’n zachtst gezegd een eigenzinnig kunstenaar. Deze ruwe bolster met blanke pit uit Menen oogst internationaal succes met zijn verstilde, ruwe maar tegelijk kwetsbare sculpturen.

Afbeelding met dier Automatisch gegenereerde beschrijving

Veilinghuis Maison Jules Gent: Johan Tahon (veiling januari 2020)

Hij begon op z’n vijftiende beelden te maken om een houvast te hebben, om iets onverwoestbaars te maken. Hij is er nooit meer mee opgehouden. Vandaag is hij een gevierd kunstenaar.

In november vorig jaar had hij een solotentoonstelling met keramiek in Leeuwarden. In december vorig jaar stelde hij met Wir überleben das Licht solo tentoon in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Hij bracht er zijn gipsen, keramieken en bronzen beelden tussen de collectie middeleeuwse houtsculpturen. In die middeleeuwen vindt Tahon de voorbeelden waaraan hij behoefte heeft. Het lijkt wel alsof zijn beelden familie zijn van de oude meesterwerken.

Afbeelding met grond, buiten Automatisch gegenereerde beschrijving

Veilinghuis Maison Jules Gent: Johan Tahon

brons An Sich 1999
getekend en genummerd 3/3
afm 140 x 210 x 30 cm

Lot 587

 

Ontdekt door Jan Hoet

Johan Tahon werkt in zijn atelier in Munkzwalm : “Had Jan Hoet me in 1995 niet uit mijn atelier gehaald, ik zat daar mogelijks vandaag nog”. Het atelier is dan ook de plek waar Tahon zich veilig voelt en waar hij doet wat hij, naar eigen zeggen, moet doen : Objecten maken en proberen de waarheid te raken.

Afbeelding met zitten Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met binnen, ongewerveld, vloer Automatisch gegenereerde beschrijving

Veilinghuis Maison Jules Gent: Johan Tahon

Polyester Red triplets 2003
afm 127 x 145 x 21 cm

Lot 586

 

Intussen verspreiden de beelden van Tahon zich wereldwijd. Tiel Lindemann, frontman van Rammstein, schreef gedichten bij zijn beelden, op aangeven van die andere rockster Bryan Adams. Tahon en Lindemann zien deze gedichten als een brug tussen twee getormenteerde zielen.

“In mijn werk zit de reis naar het onderbewuste”, zo formuleert Tahon het zelf. “Er is de nabijheid van de ziel, dezelfde ziel waaraan primitieve stammen vorm gaven via totems en fetisjen”. Elk van zijn werken ziet hij als het creëren van een moment om te aarden richting zon. De essentie van het leven. Telkens weer begint hij bij zachte, kneedbare klei en wanneer het werk af is of, zoals hij dat zelf zegt “af in zijn onaf zijn”, laat hij het los. Hij blijft thuis en zijn beelden reizen de wereld rond.

 

Afbeelding met binnen, object, zitten Automatisch gegenereerde beschrijving

Veilinghuis Maison Jules Gent: Johan Tahon

Gips en metaal Uterus 2001
afm 142 x 63 x 30 cm (zonder sokkel)
getekend uniek exemplaar
tafeltje TUBAX ontwerp Willy Van Der Meeren

Lot 561

 

Veilinghuis Maison Jules Gent: Johan Tahon

brons Cristalinne 2003
getekend en genummerd 3/3
afm 145 x 80 x 45 cm

Lot 558

 


Info uit:

  • Johan Tahon – Houwen en lossen.
  • Een interview door Jelle Van Riet voor De Standaard Weekblad , januari 2018.