Michaël BORREMANS (1963)


Een schizofrene schoonheid.

Online veiling grafiek bij Maison Jules

Michaël BORREMANS (1963) - Filip Naudts - wikiportret.nl

Michaël BORREMANS (1963) – Filip Naudts – wikiportret.nl

 

Michael Borremans (56) wordt als een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars beschouwd. Toch kwam zijn carrière pas in de jaren ’90 echt op dreef. Borremans noemt zich een autodidact en was al 34 toen hij zijn eerste schilderij op doek maakte. Hij volgde hoge school voor kunst en wetenschap St Lucas in Gent en gaf er later ook les. Zijn collega -kunstenaar Jan Van Imschoot zag toen al veel potentieel in de personen en landschappen die met veel oog voor detail maar met een vervreemdend karakter door Borremans werden getekend. Van Imschoot bracht hem in contact met Jan Hoet, waarna Frank Demaegd van Galerij Zeno X in Antwerpen de wereld opende voor het werk van Borremans.

Zijn oudere tekeningen, die vandaag grotendeels in de Imschoot-collectie zitten, dienen vaak als basis voor zijn later schilderwerk. Deze minder bekende tekeningen kregen in 2007 een eigen tentoonstelling in het SMAK en konden op een pak bijval rekenen.

Voor zijn zeer gedetailleerde olieverfwerken gebruikt Michael Borremans een schilderstechniek die teruggrijpt naar de 18de eeuw of naar de oude meesters. Diego Velàzques, die volgens Borremans al op een “jazzy” manier schilderde, geldt als zijn grote voorbeeld.

De schilderijen van Borremans doen enerzijds denken aan eeuwenoude schilderijen omdat ze met een vergelijkbare techniek werden gemaakt, maar anderzijds doen ze een fotografische kijk op de dingen vermoeden. De schilderijen verleiden vaak in eerste instantie door hun schoonheid, maar vaak, of bijna altijd, is er iets onprettigs of ongemakkelijks aan de voorstelling. Borremans dompelt ons onder in een moeilijk te grijpen schoonheid van vreemd-vertrouwde situaties maar in onlogische settings. Zijn personages zitten gekneld in een onbestemde tijd en ruimte. Het resultaat is een onverklaarbare bevreemding en een verwarrende schoonheid. Borremans’ werk blijft overeind precies door een bijzondere mix van schitterende techniek en verbeelding. Hij zet met zijn werk “het kunnen schilderen” terug op de agenda. Ambachtelijkheid is verdacht geworden in de 20ste eeuwse kunst en precies dat zet hij terug op de kaart.

Toch vindt de kunstenaar het geen vanzelfsprekende keuze om in de huidige tijd voor schilderkunst te kiezen. Hijzelf zegt niet anders te kunnen, maar anderen zou hij het niet aanraden. Mede daarom is de kunstenaar er van overtuigd dat bij hem evenzeer “ het feitelijke schilderen moet worden beperkt”. “Als ik teveel werk, maak ik misschien wel slechte werken”, predikt hij. “Je moet er over waken dat een schilderij als een mes in het oog werkt”, pas dan is het goed.

Michael Borremans is bijzonder succesvol in de VS. Hij heeft er werken in de musea van Los Angeles, San Fransisco, Boston, New York en Chicago. Ons eigenste SMAK in Gent bezit ook een mooi aantal van zijn werken.

In november 2014 schonk de kunstenaar aan de stad Gent het fresco De Maagd, geschilderd op de klokkestoel nabij de Stadshal.

Afbeelding met gebouw, buiten, klok, oud Automatisch gegenereerde beschrijving

Ook maakte hij de beeldengroep ‘De passanten’ in 2017 aan de krook. Een groep van 4 mensen, die symbool moeten staan voor diversiteit, elk individu heeft een andere huidskleur, en uitwisseling van kennis en cultuur.

Afbeelding met persoon, gebouw, standbeeld, gekleed Automatisch gegenereerde beschrijving

In 2010 maakte hij in opdracht van Paola voor het Koninklijke Paleis een reeks schilderijen en in 2011 kreeg hij de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende kunst.

Bronnen:

  • SMAK Gent
  • Jurriaan Benschop voor Tijdschriftterras

 

Werk van Michaël BORREMANS (1963) bij veilinghuis Maison Jules Gent veiling zaterdag 16, 17 en 18 mei

online veiling grafiek

LOT 135

Afbeelding met foto, gebouw, oud, zwart Automatisch gegenereerde beschrijving

Michaël BORREMANS (1963)
Litho De openbaring van de wereld
n° 11/100 afm 23.5 x 17 cm

Schatting:
1000 – 1500 €

 


 

Veilinghuis Maison Jules

BVBA Kunst in de kerk
Dampoortstraat 63
9000 Gent

Veiling 16, 17 en 18 mei

Alle info: info@maisonjules.be

www.maisonjules.be

 

Deze werken worden aangeboden op de online veiling kunst, antiek, vintage op 16, 17 en 18 mei bij Maison Jules veilinghuis te Gent. De veiling is enkel online dus achter gesloten deuren. U kan steeds conditierapporten opvragen voor de aangeboden online loten. Voor de online veiling kan U beroep doen op 4 online platformen Invaluable, Drouot, The-salesroom en Lot-tissimo.

Naast de online kunstveilingen kan U beroep doen op Maison Jules voor het gratis schatten van uw kunstwerken, schilderijen, antiek, vintage, chinese vases en chinees porselein. Zelf voor volledige inboedels hebben wij een totaal oplossing voor u. Dit volkomen vrijblijvend en gratis schatting.

Alle info met betrekking tot de aanstaande online veiling en schattingen kunstwerken op info@maisonjules.be

 

These works are offered at the online auction art, antiques, vintage on May 16, 17 and 18 at Maison Jules auction house in Ghent. The auction is only online, so behind closed doors. You can always request condition reports for the offered online lots. For the online auction you can rely on 4 online platforms Invaluable, Drouot, The-salesroom and Lot-tissimo.

In addition to the online art auctions, you can rely on Maison Jules to estimate your artworks, paintings, antiques, vintage, chinese vases and chinese porcelain for free.

All info regarding the upcoming online auction and artwork estimates at info@maisonjules.be

 

Ces œuvres sont proposées aux enchères en ligne art, antiquités, vintage les 16, 17 et 18 mai à la maison de vente aux enchères Maison Jules à Gand. La vente aux enchères est uniquement en ligne. Vous pouvez toujours demander des rapports de condition pour les lots en ligne proposés. Pour la vente aux enchères en ligne, vous pouvez compter sur 4 plateformes en ligne Invaluable, Drouot, The-salesroom et Lot-tissimo.

En plus des enchères d’art en ligne, vous pouvez compter sur Maison Jules pour estimer gratuitement vos oeuvres d’art, peintures, antiquités, vintage et vases chinois et porcelaine chinois Nous avons une solution complète pour le contenu complet d’une maison. Ceci est sans obligation et estimation gratuite.

Toutes les informations concernant la vente aux enchères en ligne à venir et les estimations d’œuvres d’art à info@maisonjules.be