Valerius De Saedeleer (Aalst 1867 – Leupegem 1941)


Geboren te Aalst / Overleden te Leupegem

Een grote naam in de kunstgeschiedenis. Hij was één van de hoofdfiguren – kunstenaars in de eerst School van Latem samen met Gustave Van De Woestijne en George Minne. Hij schilderde voornamelijk de Leiestreeks en de Vlaamse Ardennen.

Hij verliet al vlug de schoolbanken en schreef zich in zonder medeweten van zijn ouders in de Academie van Schone Kunsten waar hij George Minne en Theo Van Rysselberghe leerde kennen.

Valerius De Saedeleer vestigde zich in 1898 in Sint-Martens-Latem, maar wist nog niet in welke richting hij zijn schilderkunst zou ontwikkelen. Hij bleef bijna twintig jaar lang, tot 1903, impressionistisch werken naar het voorbeeld van zijn leermeester Frans Courtens, maar zocht daarna naar een heel eigen toets.

Hij werd in die beginperiode ook sterk beinvloed door Emile Claus.

Na 1903 geeft hij het landschap een eigen interpretatie. De ontdekking van de Vlaamse Primitieven tijdens een tentoonstelling in 1902 in Brugge, wordt aangeduid als kentering in het werk van De Saedeleer. Vanaf dan gaat hij voor ambachtelijke perfectie en schuwt hij elke improvisatie. Rond 1907-1908 borstelt hij landschappen met bladerloze bomen. Het verfijnde takkenwerk wordt zijn typische handelsmerk.

In 1908 verhuist hij naar de Vlaamse Ardennen en komt er een panorama van heuvels en dalen in zijn werk. Het oeuvre van De Saedeleer kreeg onterecht een bourgeois-imago. Hij hanteerde een techniek die tot vandaag nog wordt gebruikt. Daarom verdient deze uitzonderlijke schilder een plaats in de kunstgeschiedenis.

Het werk dat geveild wordt bij Maison Jules dateert uit de periode van november 1895 tot oktober 1898 toen de kunstenaar in Lissewege woonde, in een boerderijtje langs de Ter Doeststraat. Zijn woonhuis staat rechts op het schilderij afgebeeld.

Veiling Maison Jules Zaterdag 24 november LOT 181

Valerius DE SAEDELEER

Valerius DE SAEDELEER (1867-1942)
olie op doek Huis van de schilder Lissewege
afm 43 x 30 cm

Schatting:
4.000 – 6.000 €

 

 


Bron:

  • Tijdschrift Museum DoorDacht 2, een uitgaven van Museum Dhondt-Dhaenens.